Tesco

A Tesco hosszú távon elkötelezett partnere a magyar lakosságnak, a magyar gazdaságnak, s immár 19 éve folyamatosan jelen vagyunk befektetéseinkkel. 209 áruházunk által 21 000 munkahelyet teremtettünk és minden héten 3,5 millió vásárlót szolgálunk ki. A magyar beszállítók legnagyobb partnereként több mint 1300 magyar vállalkozással állunk üzleti kapcsolatban.
Aktív szerepet vállalunk a helyi közösségek életében, évente több százmillió forintot adományozunk a rászorulóknak.

A Tesco elkötelezett a fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásában. 2010-ben indította a Befogadó Közösség programot, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a megváltozott munkaképességű munkavállalók minél szélesebb körű foglalkoztatására a vállalatban. A programot teszteléseket követően fokozatosan, több ütemben vezette be a Tesco. 2010-ben, a program indulását megelőzően 164 főt foglalkoztattunk, mára pedig közel 1000 fő megváltozott munkaképességű dolgozik, főleg a hipermarketekben.

A Tesco annak érdekében, hogy minél inkább megteremtse a lehetőséget a foglalkoztatásra, létrehozott 2 új, egyszerűbb munkakört.

A munkatársak 26%-a lejárati idő kontrollerként, 23%-a árufeltöltőként, 17%-a pénztárosként, 9%-a újrahasznosítási munkatársként dolgozik. A fennmaradó létszám egyéb, akár vezetői munkakörökben tevékenykedik.

A Befogadó Közösség kulcsszereplői a munkavállalókon és a Tescón kívül azok a civil szervezetek, amelyek már több éve támogatják a vállalatot a program megvalósításában (Salva Vita, 4M, SINOSZ, MEOSZ, Vöröskereszt stb.)

A Tesco az egyik alapítója a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának. A fórum lehetőséget biztosít arra, hogy akár a hasonló nehézségekkel szembesülő konkurenciával közösen beszéljük át a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának aktuális kérdéseit, és a felmerülő problémákra több munkáltatóval együtt találjunk megoldásokat, vagy akár további fórumok elé terjesszük.

2011-ben pályázta meg a vállalat először a Fogyatékosság- Barát Munkahely díjat. Vállalásaink között szerepelt, hogy érzékenyítő képzéseket tartunk az összes kiskereskedelmi munkatárs részére. Ennek eredményeként közel 16.000 fő kapott képzést arra vonatkozóan, hogy a megváltozott munkaképességűek milyen problémákkal küzdenek, és hogyan lehet jól kommunikálni velük a mindennapi munkában előforduló helyzetekben.

Továbbá a vállalathoz érkező új belépő munkatársak bevezető képzésének része az érzékenyítő tréning.

A cég elkötelezett, hogy minél több munkakörben biztosítson lehetőséget a fogyatékosok számára, ennek érdekében a hallássérültek részére lehetővé tette a pénztárban és bevásárlási asszisztens munkakörben való munkavégzést. Az ő hatékonyabb munkavégzésük, és minél gyorsabb beilleszkedésük segítésének érdekben pedig saját belső képzést hozott létre: „Hallássérültek beillesztését segítő érzékenyítő tréning” néven.

A Befogadó Közösség program tovább folytatódik, és a lehetséges munkakörök kibővítésére fókuszálunk (hallássérültek foglalkoztatása, megváltozott munkaképességűek elhelyezése a kis formátumú boltokban.)